2017. október 29., vasárnap

A filofaxom és én

Harmadjára esek neki ennek a bejegyzésnek :) Még Smejka posztja után szerettem volna megírni, csak aztán... aztán mindig arra vártam, hogy szebb, jobb, mutogatnivalóbb legyen, pedig ez pont az a műfaj, ami talán soha nincs igazán készen, hiszen jó esetben folyamatosan változik, alakul az igényeinknek megfelelően. Íme az enyém, a 2017 őszi állapotában.


Tavaly kezdtem el filofaxozni és emlékszem, nem is értettem előtte, mire jó ez, macerásnak és indokolatlanul csicsásnak tűnt. Évente vettem egy olcsóbb határidőnaplót, amit jó esetben márciusig vezettem, utána meg random noteszekbe firkáltam, szóval azt hittem, totál alkalmatlan vagyok én erre, pedig a gyűrűs kalendárium nagyszerűen egyesíti a firkálás és az időmenedzsment iránti igényeket. Most már tudom :) Az első filofaxom egyébként igazi impulzusvásárlás volt, az írószerben járva beleszerettem, aztán fogtam magam, rendeltem mindenféle lapokat, most meg ott tartok, hogy ezek egy részét magam nyomtatom, és már a harmadik filofaxomat nyúzom. Megy ez. És persze imádom mások hasonló bejegyzéseit.
Két elbaltázott kínais próbálkozás után, pár hete végre vettem egy rendes, márkás gyűrűs kalendáriumot. Sajnos nem könnyű olcsón szépet találni, legalábbis itthon, és főleg ebben a méretben, de végül sikerült kikötnöm ennél a Realsystem filofaxnál. Hogy mennyire élhető és strapabíró, az persze hosszútávon derül ki, viszont nagyon tetszik a fogása és már most minőségibb érzetet kelt, mint a korábbiak. Tök jól használhatóak a zsebek elöl és hátul is, és egész tágas, ami azért nem mindegy, mert nem kell attól tartani, hogy a blokkokkal és post-itekkel jól megtömött zsebek elveszik a helyet a lényeg, a lefűzött papírok elől. A tolltartó fül viszont majdhogynem használhatatlannak tűnik, próbálom nem leírni előre, kipróbálom majd egy-két vékonyabb tollal és meglátjuk.


S méretet vettem, ismét - én, a világon kb. egyedül, az S/small/Pocket méretet kedvelem. Ezt a rutinos filofaxozók túl kicsinek tartják rendszeres használatra, és tény, hogy vannak korlátai (például napi beosztású naptárbetétből nagyon kevés férhet bele), de hogy praktikus-e, az tőlünk, az igényeinktől függ. Egyébként is, nevezzetek lustának, de én már egy Personal méretet sem lennék hajlandó magammal hurcolni :) Nálam egyszerre notesz és határidőnapló, az ilyen-olyan (akár időhöz nem kötött) teendőim követőrendszere. Vezettem benne mást is eleinte, de ezeket inkább kiszerveztem okos kis appokba, a kettővel pedig már tényleg remekül lehet lavírozni.Hamarosan azt is megmutatom, hogyan.
És ígérem, egyszer megtanulok beltérben fotózni :)

2 megjegyzés:

 1. Nem akarlak elkeseríteni előre, de a tolltartója tényleg nem túl szerencsés. Pedig nekem A5-ös van, hidd el, hogy elég nagy :) De ebben sem tudok tollat tenni bele, mert nem lehet becsukni.

  A Pocket méret egyébként tényleg nagyon kényelmes táskába. Nekem a többféle dolgomat könnyebb a nagyobban vezetni és jobban is tudom kezelni benne a jegyzet-hegyeimet. Azonban nem viszem magammal. Az asztalomon lakik és nem a táskámban, mert sérvet kapnék tőle nagyon gyorsan :)
  A táskámban nekem is egy A6-os méretű notesz van, amibe csak a házon kívül intézendőket írom be és a sebtiben feljegyzett dolgokat.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Sajnos én is erre az eredményre jutottam :D mindig sikerül valahogy behajtogatnom, de félek, hogy így összegyűri az elválasztólapok füleit. Olyan megoldáson gondolkodom most, hogy rendelek egy ilyet és kilyukasztom: http://www.goss.hu/termek/filofax-flex-tolltarto-pocket - csak kérdés, hogy jó helyen lenne-e e a fül, nem tudom.

   Több dologhoz tényleg nagyobb kell, de megértem azt is, hogy otthon hagyod :) nálam sajnos meghalna a dolog azzal, ha nem lenne nálam. Bár azt élvezném, ha lehetne megint újabb és újabb szép noteszeket venni.

   Törlés