2018. április 3., kedd

Vásárlásmentes április

Elsején akartam posztolni, de még a végén azt hittétek volna, hogy viccelek :)
Mindig kicsit szkeptikus voltam a shopping stoppal kapcsolatban. Mások blogján sokszor úgy tűnt, hogy nincs különösebb hosszútávú hatása, vagy legalábbis nem lényeg, van-e. Mármint, ha mindent, amit nem szabadott, megveszek a stop lejárta után, akkor az egész csak elodázza a vásárlást, és akkor mégis hogy...Hiszen az lenne a fontos, hogy minden vásárlás egy döntés legyen, mindig, nem csak egy hónapig vagy fél évig. De hiába vagyok tudatos és hiába nem ámokfutás egy-egy kör a drogériában, kicsit mintha elbillent volna nálam a dolog. Észnél tudok lenni és le tudom beszélni magam, de valahogy nagyvonalú vagyok magammal és ez nem oké. És amint ez a gondolat megfogalmazódott, máris szimpatikus lett a stop is. Arról nem is beszélve, hogy az elkövetkező időszakban jó lenne spórolni egy kicsit, szóval tökéletes az időzítés.Írtam magamnak tiltólistát, nyomatékosítás gyanánt, de elsősorban onnan közelíteném meg a dolgot, hogy mi az, amit szabad vennem (a háztartás és az élet fenntartásán túl).
 • Először is ajándékot a páromnak, az Ő születésnapját nem szeretném, hogy érintse, egyébként is, már tudom, mit kap :).
 • Hideg kaját az irodába. A hideg a lényeg, a hétre előre szoktam bevásárolni, ez maradhat, ebédet viszont viszek szépen magammal.
 • Alapanyag jöhet, ékszerekhez vagy táncos dolgokhoz, de csak célzottan, vagyis konkrét megvalósítandó tervvel együtt.
 • Szabad pótolni az elfogyott dolgokat, például dezodor nélkül nem kell maradnom, de csak ezeket és csak ha tényleg elfogytak/vészesen fogyóban vannak.
 • Van néhány ruhám, ami egyszerűen tönkrement, ezeket pótolhatom alkalomadtán (a gyakorlatban vehetek egy csomag zoknit meg egy egyszerű tank topot :))

Ennyi. Nincs csakeztazapróságot, nincs megérdemlem, nincs ilyetolyanrégótaszeretnék. Nincs ebédrendelés, turizás a lányokkal, Aliexpress, Glamour-napok és akciók után futás. (Persze a fentiekhez alapesetben érdemes lenne akciókat figyelni, de most nem eshetek át a ló túloldalára, amikor már generálják a vásárlást.) Ó, és könyveket se vehetek, de a szülinapom közeledtével tudom tartani magam - úgy könnyű, hogy a szüleimtől szinte mindig könyvet kapok.

Ettől a detoxtól nem azt várom, hogy ismét tudatosabban vásároljak, ebben a pillanatban is tudatos vásárlónak tartom magam. Azt remélem, hogy segít megragadni az érzést - azt, amikor már hirtelen nem is fontos egy termék, amit úgy szerettem volna. Vagy azt, amikor a vásárlás nem örömforrás vagy stresszoldás, hanem csak vásárlás. Szeretném kiélvezni, amim van, és újra szerelembe esni velük.
Az elmúlt két és fél napban egyébként remekül ment.

Csináltatok már hasonlót? :)

2 megjegyzés:

 1. Sok sikert hozzá! :D

  Én próbálkozok mindig...mindig nagyon sikeres vagyok...amíg nem lépek ki a házból...vagy nem kapok egy emailt online kedvezményekről. Mármint tényleg próbálkozok (gyűjtésben vagyok billentyűkre), de annyira fáradt és stresszes vagyok most már állandóan, hogy ha a 30. tubus új tusfürdő csak kicsit is segít a napomon, azon a pár száz forinton ne múljon (volt olyan nap, aminek az volt a fénypontja, hogy új tusfürdővel zuhanyoztam...mert egy új illattal mostam le a napot) - nem mintha lenne 30 tusfürdőm, de nincs is szükségem rá legalább év végéig. -> de így lehet megmagyarázni, hogy miért nincs önuralma az embernek...xD

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm! :D
   Megértelek, vannak ilyen időszakok, amikor tényleg valami ilyesmi adja az egyetlen sikerélményt és jó pillanatot, nem is vagyok biztos benne, hogy teljes mértékig le kell mondani ezekről... inkább talán átirányítani, hogy ne a beszerzés adjon örömöt, hanem a használat, a hordás. Nekem legalábbis most ez a fókusz ebben a hónapban. Meg sokszor észreveszem, hogy ha megtetszik valami, azonnal rohannék érte, pedig ráér. És ettől a hülye sürgető érzéstől jó lenne megszabadulni.
   Magyarázat sajnos mindig van, nálam is :D

   Törlés